Vincent van Gogh begon op 27-jarige leeftijd met schilderen. Na 5 jaar schilderde hij de Aardappeleters, een donker schilderij van de familie De Groot; boeren uit Nuenen. Van Goghs beroemdste schilderijen zoals zijn kleurrijke Sterrennacht en de heldere Zonnebloemenserie werden slechts 3 jaar later geschilderd in Zuid-Frankrijk.

Een bezoek aan enkele van de locaties die hij in en rond Nuenen schilderde, helpt om de ongelooflijke artistieke ontwikkeling van Van Gogh te begrijpen. Om te zien waar Van Gogh vandaan kwam, het toont zijn kracht om te creëren, om zichzelf opnieuw uit te vinden en om zijn dromen na te jagen.

Where is Van Goghs The Vicarage at Nuenen

De Pastorie te Nuenen

Na een ruzie met zijn vader, een predikant van de Nederlands Hervormde Kerk, zag Vincent van Gogh zijn ouders twee jaar lang niet. Hij trok weer in bij hen in de pastorie in 1883. Dat viel niet mee, maar Vincent kon goed opschieten met de boeren en wevers in Nuenen en gaf zelfs kunstlessen aan de plaatselijke bewoners Willem van de Wakker, Anton Kerssemakers en Antoon Hermans.

De pastorie aan Berg 26 ligt in het centrum van Nuenen, tegenover het informatiecentrum / museum Vincentre bij Berg 29. Een mooi begin van de tocht.

backyard van goghs vicarage nuenen De tuin van de pastorie is slechts een paar keer per jaar open voor publiek. Wel is het mogelijk om langs de tuin te lopen en door de heg te gluren. Je kunt zien waar Van Gogh een tekening maakte vanuit zijn prachtige achtertuin.

De Pastorie te Nuenen maakt deel uit van de vaste collectie van het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Where is Van Goghs Congregation Leaving the Reformed Church in Nuenen

Het Uitgaan van de Hervormde Kerk in Nuenen

Een paar honderd meter verderop in de straat en om de hoek bij Papenvoort 2 vind je de kerk die Van Gogh schilderde voor zijn moeder toen ze haar been brak en de kerkdienst niet kon bijwonen.

Dit schilderij is gestolen uit het Van Gogh Museum in 2007 en werd veilig teruggebracht in 2017 nadat het was gevonden in Napels, Italië. Criminelen zijn meestal niet de grootste fans van Van Gogh of kunst in het algemeen. Ze kopen meestal gestolen meesterwerken om te onderhandelen over strafvermindering.

De kerk is van april t/m oktober elke tweede woensdag en laatste zondag van de maand geopend van 13.30 tot 17.00 uur.

Where is Van Goghs Old Church Tower at Nuenen

De Oude Kerktoren van Nuenen

1,5 km verderop, midden in een woonwijk aan Tomakker 2, liggen de overblijfselen van de 12e-eeuwse kerk en het kleine kerkhof waar Vincents vader Theodorus van Gogh begraven ligt. De begraafplaats is omheind maar je kunt de sleutel halen bij museum Vincentre bij Bergen 29.

Van Gogh maakte maar liefst 35 schilderijen en tekeningen van deze kerk, die zichtbaar was vanuit de tuin van de pastorie. Toen Van Gogh in Nuenen woonde, werd de kerk gesloopt nadat deze was ingestort. De kerk had een speciale betekenis voor hem:

"Ik wilde zeggen hoe deze ruïne laat zien dat de boeren daar eeuwenlang zijn begraven op de velden die ze tijdens het leven hebben gerooid. Ik wilde zeggen hoe volkomen eenvoudig dood en begrafenis gebeuren, koel als het vallen van een herfstblad — niet meer dan een stukje aarde omgegooid — een klein houten kruis.”

De Oude Kerktoren in Nuenen maakt deel uit van de vaste collectie van het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Van Goghs cottage Nuenen

De Hut (van de aardappeleters)

Het huis waar de familie De Groot voor Van Gogh poseerde is helaas verdwenen. Er staat nu een ander huis maar dat is helaas niet authentiek. Mocht je het toch willen zien voor kunsthistorische waarde; het adres is Gerwenseweg 4.

Potato Eaters Nuenen  The Cottage Nuenen

De Aardappeleters en De Hut maken beide deel uit van de vaste collectie van het Van Gogh Museum in Amsterdam.
Where is Van Goghs Water Mill at Opwetten near Nuenen

De Watermolen bij Opwetten

Opwetten is nu onderdeel van Nuenen en slechts 2,6 km verwijderd van het centrum van Nuenen (museum Vincentre). Voor slechts 10 euro per dag huur je een fiets bijhttps://deconcurrentnuenen.nl/fiets-verhuur-nuenen/.

Van Goghs schilderij 'De Watermolen bij Opwetten’ gemaakt in 1884 maakt deel uit van een privécollectie maar de eigenlijke watermolen is nog steeds te bezichtigen. Bij het grootste molenrad van Nederland is nu een restaurant gevestigd en een fietspauze op een zonnige middag op dit terras is misschien wel Noord-Brabant op zijn best.

Vincent van Gogh schilderde samen met zijn vriend Anthon van Rappard de Watermolen bij Opwetten. Een jaar later bekritiseerde Van Rappard Van Goghs Aardappeleters vanuit technisch oogpunt en daarmee kwam het einde aan hun vriendschap. Van Gogh verkoos emotionele expressie boven technische perfectie. En de wereld zag waartoe hij in staat was..

Where is Van Goghs Collse Water Mill near Nuenen

De Collse Watermolen

Nog eens 2,2 km naar Collseweg 5, Eindhoven brengt u naar de Collse Watermolen.

Als u niet veel dagen in Nederland doorbrengt, kunt u de ochtend beginnen met een bezoek aan het Van Gogh Museum in Amsterdam. Rijd vervolgens 91,4 km naar het Noordbrabants Museum in Den Bosch, waar Van Goghs schilderij van de Collse Watermolen hangt. Nog 38,7 km naar Nuenen om de locaties op deze pagina per fiets te bekijken. Dat past precies in één grote Van Gogh dag.

Tijdens het schilderen van de molen schreef Van Gogh aan Anthon van Rappard:

“Het is hetzelfde als de twee andere watermolens die we samen hebben bezocht, maar dan met twee rode daken en waarvan er één recht uitziet — met populieren eromheen. Wordt prachtig in de herfst.”

Where is Van Goghs Gennep Water Mill near Nuenen

De Genneper Watermolen

Van de Collse Watermolen naar de Genneper watermolen aan de Genneperweg 143, Eindhoven is nog 6,7 km. In 1884 maakte Van Gogh drie olieverfschilderijen en een aquarel. De afbeelding hierboven is het olieverfschilderij dat u in het Noordbrabants Museum kunt zien.

Where is Van Goghs Gennep Water Mill in Eindhoven En deze bevindt zich in Museo Thyssen-Bornemisza in Madrid.

Vincent van Gogh schreef aan zijn broer Theo: 'Gisteren heb ik die studie van de watermolen in Gennep mee naar huis genomen, die ik met plezier heb geschilderd en die mij een nieuwe vriend in Eindhoven (Anton Kerssemakers) heeft bezorgd, die hartstochtelijk wil leren om te schilderen, en bij wie ik op bezoek ben geweest, waarna we meteen aan de slag zijn gegaan."

Geniet van je trip door Nederland! De foto's op deze pagina zijn gemaakt in mei 2022. Ik zie graag je foto's van de locaties die op andere momenten in het jaar zijn gemaakt.

Ook leuk om te lezen:  

Je dagelijkse dosis Van Gogh

Wat schreef Van Gogh vandaag?

Kom erachter in dit gratis Van Gogh e-book.

Honderden vragen beantwoord door Van Gogh zelf!

Free Van Gogh e-book
      11-07-2022 17:40     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.