Ze zeggen dat kunst van onschatbare waarde is, maar de waarheid is dat het vaak veel geld waard is. Kunstdiefstal is al vele jaren een lucratieve bezigheid: talloze stukken zijn van over de hele wereld gestolen en zijn vele malen op de zwarte markt verkocht en doorverkocht.

Een grote overval was die van de schilderijen van Van Gogh uit het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Hoe het allemaal verliep

De wereldwijde kunstgemeenschap raakte in shock in december 2002, toen een paar inbrekers een ladder gebruikten om de muren te beklimmen en in te breken in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Eenmaal op het dak sloegen ze met een voorhamer een raam open. Het duo glipte vervolgens langs de camera's, het infrarood beveiligingssysteem en de zwervende bewakers en slaagde erin twee Van Gogh schilderijen te stelen.Zeegezicht bij Scheveningen" (1882) en "Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen" (1884).

Zeegezicht bij Scheveningen was het enige schilderij in het museum dat dateert uit de periode van Van Gogh in Den Haag. Geschilderd in Nederland, het is een van de enige twee zeegezichten waaraan Van Gogh werkte. Het is een verbluffend voorbeeld van zijn individuele karakter, omdat het zijn vroegere schilderstijl uitbeeldt.

Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen is geschilderd voor zijn moeder, dit was een werk van Van Gogh uit het jaar 1884. Dit schilderij toont de gemeenschap van de Hervormde Kerk in het Brabantse dorp Nuenen, waar de vader van Van Gogh predikant was .

Van Gogh bewerkte het schilderij in 1885 - na de dood van zijn vader - en voegde ook de kerkgangers toe. Er zijn ook enkele vrouwen in sjaals, die rouw uitbeelden. Het sterke biografische aspect maakt dit tot een werk met grote sentimentele waarde.

De waarde van de schilderijen

Volgens Adriaan Dönszelmann, directeur van het Van Gogh Museum, bedroeg de geschatte waarde van beide werken ten tijde van het misdrijf maar liefst 4 miljoen euro, ofwel zo'n 4,5 miljoen dollar.

De gestolen schilderijen van Van Gogh gevonden

Octave Durham AKA The Monkey - een kunstdief die de bijnaam kreeg vanwege zijn vaardigheid om de politie te ontwijken - en zijn medeplichtige Henk Bieslijn, werden in 2004 veroordeeld voor de misdaad nadat hun DNA op de plaats delict was gevonden.

Ze kregen een gevangenisstraf van vier jaar, maar handhaafden een pleidooi van "onschuldig".

Toevallig ontdekt

De schilderijen waren een toevallige vondst; rechercheurs die de drugshandel Amato-Pagano-clan in de gaten hielden, werden getipt over de schilderijen door bendeleiders die in januari werden gearresteerd.

Ze werden vervolgens verborgen gevonden, in doeken gewikkeld, in een huis dat in verband werd gebracht met een internationale drugshandelaar in Castellammare di Stabia, in de buurt van Napels.

Voordat de ontdekking viraal ging, verifieerde een kunstconservator de authenticiteit van de schilderijen en concludeerde dat ze echt waren. Beide werken zouden in goede staat verkeren, aangezien niemand weet in welke omstandigheden ze werden bewaard.

In de linker benedenhoek van het Scheveningse schilderij is de verf afgebladderd en aan de zijkanten van het Nuenense kerkschilderij is er een onbeduidende beschadiging.

Art-Napping en de maffia

Museumdirecteur Axel Rüger zei: "Na zoveel jaren durfde ik niet te denken dat ze ooit zouden terugkeren”. De Nederlandse rechercheur op het gebied van kunstcriminaliteit, Arthur Brand, zei dat slechts 5 tot 10 procent van de gestolen kunstzaken ooit wordt opgelost.

“Deze schilderijen van Van Gogh zijn hoogstwaarschijnlijk gebruikt in wat wij 'kunstdutten' noemen. — waar de maffia vaak kunstwerken steelt en ze gebruikt als betaling binnen hun eigen families,” hij zei.

Bewijslasten

Het is niet bekend wanneer de werken terug kunnen naar het museum. De strafzaak, waarin de schilderijen als bewijslast zullen worden aangevoerd, moet nog worden aangehouden omdat het opsporingsonderzoek nog niet is afgerond.

Rüger zegt: "We zullen wat meer geduld moeten oefenen, maar ik ben ervan overtuigd dat we kunnen rekenen op de hulp van de Italiaanse autoriteiten" Maar wat betreft het museum, dat de grootste collectie Van Gogh-werken herbergt, zal de uiteindelijke restauratie van de gestolen schilderijen een essentieel hiaat in de collectie opvullen.  

Je dagelijkse dosis Van Gogh

Wat schreef Van Gogh vandaag?

Kom erachter in dit gratis Van Gogh e-book.

Honderden vragen beantwoord door Van Gogh zelf!

Free Van Gogh e-book
    10-11-2016 14:07     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.