De volgende Rembrandt?

Nard Kwast werd op zijn 46ste bekend bij het Nederlandse publiek door zijn deelname aan de finale van het televisieprogramma Project Rembrandt. Dat succes kwam niet uit de lucht vallen. Net als Vincent van Gogh tekende Nard al prachtig in zijn jeugd. Waarom duurde het dan nog zo lang tot Nard echt doorbrak?

Is toewijding het geheim?

Van Gogh werkte voor zijn carrière als schilder voor een kunsthandel en daarna bereidde hij zich voor om predikant te worden. Hij leefde het leven dat van hem werd verwacht. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon en Van Gogh werd uiteindelijk schilder. En zo was Nard Kwast eerst automonteur en werkte hij voor de gemeente voor hij het roer omgooide. Nard is nu fulltime schilder en net als Vincent van Gogh is hij leeft hij zijn droom: 24 uur per dag, 7 dagen per week toewijding aan de schilderkunst.

Wat is de kracht van Nard?

Nard blinkt uit in het schilderen van replica’s van oude meesters. Waar zit zijn kracht? Hoe krijgt hij de sublieme gelijkenis met het origineel voor elkaar? Dit heeft waarschijnlijk te maken met de persoonlijkheid van Nard. Naast zijn niet te temmen passie voor de werken oude meesters zoekt hij tot op de bodem uit hoe de meesterwerken van destijds zijn opgebouwd. De beschrijving van die technieken vindt hij soms in de archieven van een museum. De verf maakt hij vaak zelf op de manier zoals dat eeuwen geleden gebeurde. Waar hij als automonteur ooit een auto volledig uit elkaar haalde en elk schroefje tot op de draad kende, zo kruipt hij nu in de ziel van Rembrandt, Schelfhout of Van Gogh.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet.

Zoals Vincent van Gogh in oktober 1885 dagenlang in het Rijksmuseum de werken van Rembrandt bestudeerde om zijn techniek met eigen ogen te analyseren, zo kun je Nard ook treffen in alle musea ter wereld om van dichtbij de geheimen van zijn voorgangers te ontfutselen. Als een historicus ontcijfert Nard Kwast zo het DNA van (de bewerking van) het doek, de verf en het vernis om zo tot de juiste kleur en het detail van de originele werken te komen. Oneindig uitproberen van penseelstreken en technieken was een onmisbaar onderdeel van zijn proces tot hij de oude meesters echt begreep. En zo heeft Nard zich stap voor stap ontwikkeld om zijn reproducties de allure mee te geven van een echte oude meester.

De Nieuwe Vermeer

Op 12 februari 2023 was Nard Kwast de winnaar in De Nieuwe Vermeer bij Omroep MAX waar zowel meesterschilders als amateurschilders probeerden een van Vermeers vermiste schilderijen te reconstrueren.

Nard Kwast replicas in voorraad

Bekijk onze premium collectie reproducties in voorraad die direct verstuurd kunnen worden.
Nard Kwast Sterrennacht replica
Nard Kwast Sterrennacht replica

hoe maak je verf en vernis van scratch
De kunst van het maken van verf en vernis