Van Goghs schilderijen hebben vaak eigenaardige maten in cm, inches of feet. Tijdens Vincents schilderscarrière (1880-1890) werden Franse standaardmaten gebruikt door de meeste leveranciers van kunstmateriaal en kunstenaars.

In een brief die Vincent op dinsdag 26 november 1889 vanuit Saint-Rémy-de-Provence aan zijn broer Theo schreef:

"Ik heb 's ochtends en  's avonds in de bosjes gerommeld op deze heldere en koude dagen, maar in heel mooie, heldere zonneschijn, en het resultaat is 5 doeken van formaat 30."

Van Gogh gebruikte vaak deze doekformaten voor zijn schilderijen:

Canvas uit Parijs

Toen Vincent in Zuid-Frankrijk woonde, schreef hij zijn broer Theo om doek van Pére Tanguy te bestellen dat per trein werd verstuurd.

In een brief uit Auvers-sur-Oise, op of omstreeks woensdag 21 mei 1890 aan Theo van Gogh en Jo van Gogh-Bonger:

"Als je me tegen het einde van de week wat geld zou kunnen sturen, wat ik heb zal ik me tot die tijd op de been houden, maar ik heb niet genoeg voor langer. Ik zou je ook om 10 meter canvas willen vragen als je daar geen last van hebt."

Weg met cipres en ster

Een klant heeft ons onlangs gevraagd om een replica van zijn favoriete Van Gogh te schilderen: Weg met cipres en ster. Hij wilde echter dat het in een frame van 36 x 24 inch zou passen. Het originele schilderij in het Kröller-Müller Museum in Otterlo, Nederland meet 36,2 x 28,7 inch (92 x 73 cm), wat duidelijk een canvas van formaat 30 is dat Van Gogh hier gebruikte.

Dus niet alleen de maat was anders, maar ook de verhoudingen. In de hoop dat Van Gogh een beetje improvisatie in zijn stijl zou waarderen, hebben we weer een Van Gogh-fan erg blij gemaakt. Zie je wat we deden?

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Je dagelijkse dosis Van Gogh

Wat schreef Van Gogh vandaag?

Kom erachter in dit gratis Van Gogh e-book.

Honderden vragen beantwoord door Van Gogh zelf!

Free Van Gogh e-book
Pink peach Tree in canvas size 20
Roze Perzikboom in formaat 20

Improvised Road with Cypress and Star
Onze geïmproviseerde replica van Van Goghs Weg met cipres en ster
      04-09-2020 11:19     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Emil -  14-09-2020

Very interesting information about van Gogh! Many details I did not know. It really helps to better understand van Gogh’s life and artwork. Thank you for posting all these messages. I cannot yet decide which painting I will order from you but you will hear from me again soon.