Van Gogh was goed op de hoogte van de tulpenbubbel die 216 jaar voor zijn geboorte plaatsvond. Zou hij bitcoin vergelijken met een bubbel? Als Vincent had geweten van het stock-to-flow model dat schaarste verklaart (S2F = bestaande voorraad / instroom van jaarlijkse productie), dan zou hij vast hebben begrepen dat bitcoin in niets lijkt op de tulpenmanie.

Met het vaste aanbod (er komt maar een maximum van 21 miljoen bitcoin, ooit) en de halvering van de productiesnelheid (mining) elke vier jaar, zou Van Gogh het deflatoire karakter van bitcoin hebben doorzien. Probeer dat eens met tulpen. Dus ja, Vincent en zijn broer Theo zouden waarschijnlijk bitcoiners zijn geweest!

Vandaag 136 jaar geleden, op 17 augustus 1885,

Schreef Vincent van Gogh vanuit Nuenen aan Theo van Gogh:

"En ik wou dat je schilder was of zou worden. Ik zeg het bot, sterker dan voorheen, omdat ik er zo vast van overtuigd ben dat de grootschalige kunsthandel in veel opzichten te veel weg heeft van tulpengekte.”

Jaren daarvoor, op 6 december 1883, had Vincent het al over de snelle aan- en verkoop van tulpenbollen in 1636-1637, niet omwille van de goederen maar louter uit winstoogmerk.

In dezelfde brief schreef Van Gogh:

"In relatief korte tijd ontwikkelde alles wat de kunsthandel is zich samen met de kunst zelf. Maar het werd maar al te veel een soort speculatie van bankiers en het is nog steeds — Ik zeg niet helemaal — Ik zeg gewoon veel te veel. Waarom zou het, voor zover het een bubbelbedrijf is, niet dezelfde kant op gaan als bijvoorbeeld de tulpenhandel?”

Wist Vincent maar hoeveel zijn schilderijen tegenwoordig waard zijn..

Hoe zit het met de stock-to-flow van schilderijen van Van Gogh?

Bijna 900 schilderijen van Van Gogh gemaakt tussen 1880 en 1890 kunnen tot de bestaande voorraad worden gerekend. Slechts eens in de paar jaar wordt een nieuw schilderij van Van Gogh ontdekt (of verloren), wat de in- en uitstroom ervan bepaalt.

Van Goghs 'De Rode Wijngaard' verkocht voor 400 frank (ongeveer 70 USD) in 1890. His ‘Portret van Dr Gachet' werd precies 100 honderd jaar later, in 1990, geveild voor 86 miljoen dollar. Geen wonder!

Voor een goede data analyse kunnen we PlanB vragen ernaar te kijken. Zal de prijs van zowel bitcoin als schilderijen van Van Gogh alleen maar stijgen (Laura)? De tijd zal het leren..

Bollenvelden
Den Haag, 1883
Olieverf op doek op hout
48,9 x 66 cm
National Gallery of Art, Washington DC

Misschien vind je het ook leuk om te lezen:
Zou Vincent van Gogh een bitcoiner geweest zijn?
Van Goghs 'Bollenvelden'.

PlanB stock-to-flow Cross Asset s2fx model 5 October 2021
PlanB stock-to-flow Cross Asset s2fx model 5 October 2021

hand-painted reproduction in oil on canvas of Portrait of Dr gachet
Onze reproductie in olieverf op canvas van ‘Portret van Dr Gachet'. Het originele schilderij van Van Gogh werd geveild voor 86 miljoen dollar.

Je dagelijkse dosis Van Gogh.

<< vorige | volgende >>
      17-08-2021 13:37     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.