John Peter Russell (16 juni 1858 - 30 april 1930), een Australische impressionistische schilder, schilderde het eerste olieverfportret van Van Gogh. Toen hij 18 was, verhuisde Russell van Australië naar Engeland.

In 1886 volgde hij tekenlessen in Parijs bij Fernand Cormon, waar hij Vincent van Gogh leerde kennen. Ze raakten bevriend, Russell schilderde Van Gogh en ze schreven elkaar brieven toen Van Gogh naar Zuid-Frankrijk verhuisde.

Vandaag 132 jaar geleden, op 1 februari 1890,

Schreef Vincent van Gogh aan John Peter Russell vanuit Saint-Rémy-de-Provence:

"Wat doet het me een plezier je te schrijven na een lange stilte. Herinner je je de tijd dat, bijna gelijktijdig, ik denk jij eerst en ik daarna, onze vriend Gauguin ontmoette? Hij worstelt nog steeds met – en alleen, of bijna alleen, zoals de goede kerel die hij is. Maar ik weet zeker dat je hem niet vergeet. Hij en ik zijn nog steeds vrienden, kan ik je verzekeren, maar misschien weet je niet dat ik zelf ziek ben en meer dan eens ernstige zenuwcrises en delirium heb gehad. Dit was de reden waarom hij en ik, nadat ik naar een krankzinnigengesticht moest gaan, uit elkaar gingen. Maar daarvoor, hoe vaak hebben we samen over jou gesproken! Gauguin is momenteel nog bij een van mijn landgenoten, De Haan genaamd, en De Haan prijst hem veel en vindt het helemaal niet erg om bij hem te zijn.”

Portret van Vincent van Gogh
John Peter Russell, Parijs, 1886
Olieverf op canvas
60,1 x 45,6 cm
Van Gogh Museum, Amsterdam

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:
Wie schilderde het eerste portret in olieverf van Vincent van Gogh?John Peter Russells ' Portret van Vincent van Gogh'.

Je dagelijkse dosis Van Gogh

<< vorige | volgende >>
      01-02-2022 18:10     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.