Vincent van Gogh was misschien niet de gemakkelijkste persoon, maar hij vond zijn vriendschappen zeker heel waardevol.

In 1879 schreef hij aan zijn broer Theo:

Net als iedereen heb ik relaties van vriendschap of genegenheid of vertrouwend gezelschap nodig, en ik ben niet als een straatpomp of lantaarnpaal, of het nu van steen of ijzer is, zodat ik niet zonder hen kan zonder een leegte en gevoel waar te nemen. hun gebrek, zoals elke andere algemeen beschaafde en zeer respectabele man — en ik vertel je deze dingen om je te laten weten welk heilzaam effect je bezoek op mij had.

Wie waren de vrienden van Van Gogh?

Aangezien Van Gogh in een wereld zonder auto's of vliegtuigen leefde, was Van Gogh een avontuurlijke reiziger. En waar hij ook woonde, Vincent maakte vrienden, zoals:

Wie was de beste vriend van Van Gogh?

Ongetwijfeld was zijn broer Theo zijn beste vriend. Theo steunde hem financieel en in veel van de 663 brieven die Vincent aan zijn broer schreef, toonde Vincent zijn waardering voor Theo’s steun en hun vriendschap:

Aan Theo in 1882:

"Bedankt voor al je trouwe vriendschap, kerel, die ik het hele jaar weer heb ervaren. Mag ik van mijn kant je op mijn beurt een plezier doen. Op een dag zal me dat lukken."

Aan Theo in 1883:

"Ik win alles, want zonder jou had ik niet kunnen doorgaan waar we nu zijn; je houdt er niets aan over behalve het gevoel een carrière te geven aan iemand die anders geen carrière had gehad."

En:

"Eén ding — als ik je te veel tot last word — laat de vriendschap blijven, ook als je financieel minder hulp kunt geven."

En veel later in 1887 schreef Vincent aan hun zuster Willemien:

"Als ik Theo niet had, zou ik mijn werk niet tot zijn recht kunnen laten komen, maar omdat ik hem als vriend heb, geloof ik dat ik meer vooruitgang zal boeken en dat de dingen op hun beloop zullen komen." ;

Theo's steun in moeilijke tijden

Theo reisde naar Zuid-Frankrijk om er voor Vincent te zijn toen hij in het ziekenhuis lag. En toen Vincent stierf, stond zijn broer aan zijn zijde. Theo stierf een half jaar later en de broers werden naast elkaar begraven in Auvers-sur-Oise.

Met dank aan Theo

Vincent van Gogh is nu wereldberoemd geworden met veel meesterwerken die deel uitmaken van de kunstgeschiedenis. Zijn broer Theo maakte het mogelijk. Dankzij twee bijzondere broers die beste vrienden waren, genieten veel mensen over de hele wereld van Vincents schilderijen en raken geïnspireerd door zijn brieven aan Theo.
Who was Van Gogh's best friend?Het Van Gogh museum weet niet zeker of het Vincent of Theo is op dit portret. Het zou het enige schilderij van zijn broer Theo zijn.

Vincent and Theo van Gogh's graveVincent en Theo van Goghs graf in Auvers-sur-Oise.

Bloemen voor een vriend. Of een andere reproductie van Van Gogh.

Van Gogh schilderde een serie zonnebloemen voor zijn vriend en collega kunstenaar Gauguin. Gauguins kamer in het Gele Huis in Arles was mooi versierd toen hij er introk.

En 132 jaar later zijn de schilderijen van Van Gogh nog steeds zeer gewild als decoratie. De meeste originelen bevinden zich in musea die elk jaar door miljoenen kunstliefhebbers worden bewonderd. Dan zijn onze geschilderde reproducties in olieverf op canvas wellicht het beste alternatief. Bezoek deze pagina voor interieur inspiratie.
      20-04-2020 19:31     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Mark Hickman -  14-06-2021

Yes, Theo made it possible for Vincent to create his many wonderful paintings, drawings and sketches. That Vincent Van Gogh is world famous today is in no small part, attributable to the tireless work carried out by Johanna Van Gog-Bonger, Theo's widow without whom, much of what we know today may have been lost.