In 1887 verhuisde Vincent van Gogh naar Parijs. De invloed van Japanse houtdrukken en de impressionisten zorgden ervoor dat Van Gogh in een fellere stijl schilderde. Hij gebruikte wol in verschillende kleuren om combinaties te testen en geld te besparen op dure verf.

In een brief aan zijn zus Willemien in juni 1888:

“...er zijn kleuren die elkaar laten stralen, die een paar maken, elkaar aanvullen als man en vrouw. Om de hele theorie aan jou uit te leggen zou nogal wat schrijfwerk vergen, maar toch zou het kunnen.”

Complementaire kleuren waar Van Gogh zo van hield waren de combinaties van:
  • geel (primaire kleur) en paars (combinatie van primaire kleuren blauw en rood)
  • blauw (primaire kleur) en oranje (combinatie van primaire kleuren rood en geel)
  • rood (primaire kleur) en groen (combinatie van primaire kleuren blauw en geel)

Maar de rode verf was op dat moment niet stabiel. In de loop der jaren zijn sommige schilderijen van Van Gogh dus veranderd.

Zijn paarse kleuren werden blauw, oranje veranderde in geel of minder fel oranje en rode verf veranderde in minder fel rood of zelfs groen en bruin.

Wat waren de oorspronkelijke kleuren van Van Goghs slaapkamer?

In oktober 1888 schreef Van Gogh aan zijn broer Theo:

"De muren zijn van bleek violet. De vloer — is van rode tegels.” en "De deuren lila.”

De deken is hier een interessant detail. Van Gogh: "De deken scharlakenrood.”. Deze kleur is niet veel veranderd. Heeft hij hier een ander soort rode verf gebruikt?
Links zien we het schilderij van Van Goghs slaapkamer dat zich bevindt in het Art Institute of Chicago (Van Gogh schilderde drie versies van zijn slaapkamer).

En rechts zien we hoe het schilderij eruit zou kunnen hebben gezien volgens Roy S. Berns en Brittany Cox van het Munsell Color Science Laboratory, Rochester Institute of Technology en Kelly Keegan van het Department of Conservation, het Art Institute of Chicago.

original colors of Van Gogh’s bedroom Van Goghs Slaapkamer in de kleuren van nu. En aan de rechterkant wat de originele kleuren kunnen zijn geweest.

Hoe zit het met de kleuren van geschilderde replica's?

We doen ons best om de meesterwerken van Van Gogh zo dicht mogelijk bij de originelen te schilderen... zoals ze er nu uitzien. Dankzij kleurstabiele synthetische verven hoeven we ons tegenwoordig geen zorgen te maken over verslechterende kleuren zoals in de tijd van Van Gogh.

Mocht u een schilderij willen bestellen in de originele kleuren zoals Van Gogh het schilderde tussen 1880 en 1890 dan kan dat. Misschien ben jij de eerste die de zijn slaapkamer ziet zoals Van Gogh destijds.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:
      29-05-2020 14:26     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.