In 1872 schilderde Monet “Impression, Sunrise” die de haven van Le Havre uitbeeldt. Monet merkte erover op: "Het kan echt niet doorgaan voor een uitzicht op Le Havre.” Monet had niet geprobeerd de haven op een fotografische manier te schilderen, maar gaf eerder een impressie van wat hij zag. Het was M. Louis Leroy die voor het eerst de term impressionisme noemde, naar de titel van het werk van Monet.

Van Goghs vroege en donkere jaren

Pas in 1880, dus 8 jaar nadat Monet 'Impression, Sunrise' had geschilderd, begon Vincent van Gogh met schilderen. De eerste 5 jaar van zijn schilderscarrière concentreerde hij zich op sombere taferelen met voornamelijk donkere kleuren, totaal anders dan de impressionisten (hij schilderde "The Potato Eaters" in 1885).

Ellendige impressionisten

Daarna schreef Van Gogh in juni 1886 aan zijn zus Willemien: 'Mensen hebben over de impressionisten gehoord, ze hebben hoge verwachtingen van hen... en als ze ze voor het eerst zien, zijn ze bitter, bitter teleurgesteld en vinden ze onzorgvuldig, lelijk, slecht geschilderd, slecht getekend, slecht van kleur, alles wat ellendig is. Dat was ook mijn eerste indruk toen ik naar Parijs kwam...’

Inspiratie door het impressionisme en geen weg terug

Maar in oktober 1886 leek Van Gogh zijn geest voor de impressionisten te hebben geopend volgens zijn brief aan Horace Mann Livens (zijn studiegenoot in Antwerpen): "In Antwerpen wist ik niet eens wat de impressionisten waren, nu heb ik ze gezien en hoewel ik niet tot de club behoor, heb ik toch veel bewondering voor bepaalde impressionistische werken – Degas, naakt figuur – Claude Monet, landschap."

Van Gogh de post-impressionist

Toen Van Gogh van eind februari 1886 tot februari 1888 in Parijs woonde, begon hij met fellere kleuren te schilderen om zijn emoties uit te drukken en de invloed van de impressionisten was duidelijk. Alle beroemdste schilderijen van Van Gogh zijn uit zijn laatste jaren (geschilderd in Arles en Saint-Remy 1888 - 1890) zoals zijn Sterrennacht, de Irissen en de Amandelbloesem. Geen donkere kleuren meer te bekennen en Van Gogh werd later zelfs een post-impressionist genoemd.
When was Van Gogh inspired by the impressionistsOnze geschilderde replica van Impression, Sunrise in olieverf op canvas

Haal het impressionisme in huis met een handgeschilderde reproductie van Monet's Impression, Sunrise.

Het originele schilderij van Van Gogh is te bezichtigen in het Musée Marmottan Monet in Parijs... en is niet te koop. Onze handgeschilderde Impression, Sunrise reproductie in olieverf op canvas zou het beste alternatief kunnen zijn. Je kan het hier bestellen.  

Je dagelijkse dosis Van Gogh

Wat schreef Van Gogh vandaag?

Kom erachter in dit gratis Van Gogh e-book.

Honderden vragen beantwoord door Van Gogh zelf!

Free Van Gogh e-book
      11-03-2020 19:29     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.