Het was al voor het ongeluk met zijn oor op 23 december 1888 dat Vincent van Gogh en Paul Gauguin met elkaar in botsing kwamen. Gauguin kwam op 23 oktober 1888 naar Arles en betrok het Gele Huis dat Van Gogh had ingericht als Atelier van het Zuiden.

Gauguin vertrok op 25 december, maar twee weken daarvoor had hij al een besluit genomen. De twee personages kwamen met elkaar in botsing en Gauguin was vastbesloten Arles te verlaten en terug te gaan naar Parijs. Het zou daarna niet veel beter worden tussen de twee kunstenaars.

Vandaag 133 jaar geleden, op of omstreeks 11 december 1888,

Schreef Vincent van Gogh vanuit Arles aan Theo:

"Mijn beste Theo, ...zelf denk ik dat Gauguin een beetje ontmoedigd was geraakt door de goede stad Arles, door het gele huis waar we werken, en vooral door mij. Er zullen hier inderdaad nog grote moeilijkheden te overwinnen zijn, zowel voor hem als voor mij. Maar deze moeilijkheden zitten eerder in onszelf dan elders.”

Paul Gauguin schreef aan Theo:

"Alles in aanmerking genomen ben ik genoodzaakt terug te keren naar Parijs; Vincent en ik kunnen absoluut niet zonder problemen naast elkaar leven, als gevolg van onverenigbaarheid van temperament, en zowel hij als ik hebben rust nodig voor ons werk. Hij is een man met een opmerkelijke intelligentie, voor wie ik veel respect heb en die ik met spijt verlaat, maar ik herhaal, het is noodzakelijk."

Paul Gauguin (zelfportret)
1889
Olieverf op hout
79 x 51 cm
National Gallery of Art, Washington, DC

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:
Wanneer botsten Van Gogh and Gauguin?Paul Gauguin (zelfportret)

Je dagelijkse dosis Van Gogh

<< vorige | volgende >>
      11-12-2021 15:23     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.