Vincent van Goghs jongere broer Theo wordt vaak beschouwd als de sterke en succesvolle broer van Vincent die de getroebleerde kunstenaar steunde. Maar het was eigenlijk Vincent die zich vaak zorgen maakte over de gezondheid van Theo. Jo Bonger, de vrouw van Theo, heeft Vincent een keer ontmoet, een paar maanden voordat hij stierf in Parijs en ze was verrast dat Vincent veel sterker overkwam dan Theo.

Theo stierf een half jaar na Vincent aan dementia paralytica, een hersenziekte, vermoedelijk veroorzaakt door "erfelijkheid, chronische ziekte, overwerk, verdriet".

Vandaag 132 jaar geleden, op 9 of 10 december 1889,

Schreef Vincent van Gogh vanuit Saint-Rémy-de-Provence aan zijn zus Willemien:

"Je zult spoedig, denk ik, de doeken ontvangen die ik je beloofd heb. Wat ik erg jammer vind is dat je schrijft dat Jo zegt dat Theo nog de hele tijd hoest – explosief – dat bevalt me ​​niet – ik hoop echter nog steeds dat het beter zal worden als hij vader is. Ik zou graag willen dat hij mijn gezondheid heeft, in die zin dat ik zelf altijd veel leven in de frisse lucht heb en hij altijd achter zijn bureau zit met zoveel problemen aan zijn hoofd.”

Onder het beloofde schilderij bevond zich:

Uitzicht op de Alpilles
Saint-Rémy-de-Provence, 1890
Olieverf op canvas
33 x 28,5 cm
Van Gogh Museum, Amsterdam

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:
Hoe stierf Theo van Gogh in 1891?Van Goghs 'Uitzicht op de Alpilles'

Je dagelijkse dosis Van Gogh

<< vorige | volgende >>
      10-12-2021 20:25     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.