Van Gogh geloofde dat tekenen zijn schilderkunst ten goede zou komen. Tekenen was goedkoop vergeleken met schilderen. En als de mistralwind te hard was om zijn schildersezel neer te zetten, was tekenen op aan het bord geplakt papier geen probleem.

Vandaag 139 jaar geleden, op 11 augustus 1882,

Schreef Vincent van Gogh vanuit Den Haag aan zijn broer. Dit was aan het begin van zijn schilderscarrière:

"Nu zou ik stilletjes een flink aantal geschilderde studies willen vergaren om in mijn studio op te hangen zonder dit als een verandering te noemen. En mocht iemand zijn verbazing uiten bij het zien van geschilderd werk van mij, om te zeggen: Nou, dacht je dat ik daar geen gevoel voor had of het niet kon? Maar ik heb veel werk in tekenen gestoken en zal dat blijven doen, omdat het de ruggengraat van de schilderkunst is, het skelet dat al het andere ondersteunt.”

En een dag later:

"Toen ik deze brief schreef, besefte ik dat er iets aan ontbrak. Ik dacht — Ik moet ervoor zorgen dat ik hem kan schrijven dat ik een stuk zand, zee en lucht heb aangepakt zoals we dat samen op Scheveningen hebben gezien. Toen bewaarde ik mijn brief en marcheerde vanmorgen naar het strand, en ben net teruggekomen met een vrij grote geschilderde studie van zand, zee en lucht."

De Duin
Den Haag, 1882
Olieverf op paneel
36,8 x 59,7 cm
Privécollectie

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:
Waarom vond Vincent van Gogh tekenen belangrijk?
Van Goghs ‘De Duin’.

<< vorige | volgende >>  

Je dagelijkse dosis Van Gogh

Wat schreef Van Gogh vandaag?

Kom erachter in dit gratis Van Gogh e-book.

Honderden vragen beantwoord door Van Gogh zelf!

Free Van Gogh e-book
      11-08-2021 14:51     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.