Vincents broer Theo was een succesvolle kunsthandelaar in Parijs. Ondanks de economische recessie sinds 1873 ging het goed met Theo's handel in hoogwaardige werken van gerenommeerde kunstenaars. Maar zouden de prijzen blijven stijgen? Vincent ‘verwachtte geen toekomst van succes, maar een toekomst van strijd.’

Het zou Van Goghs bevattingsvermogen te boven gaan dat zijn relatief onbekende schilderij 'Hutten omgeven met olijfbomen en cipressen' werd in 2021 geveild voor $ 71,4 miljoen USD.

Vandaag 138 jaar geleden, op 23 januari 1885,

Schreef Vincent van Gogh aan Theo vanuit Nuenen:

"De prijzen zijn in relatief korte tijd naar hun huidige hoogte gestegen, relatief — in, laten we zeggen, maximaal 40 jaar of zo. En zou het meer tijd nodig hebben om de berg weer af te rollen? In de regel gaat bergafwaarts makkelijker en sneller dan bergop. En toch — er is iets in de kunst waardoor het altijd mogelijk is — er is in ieder geval een kans om het aantal kopers te vergroten. Maar nogmaals, zullen mensen dat nieuwe publiek creëren? Zo niet, dan vrees ik van mijn kant dat het net zo snel zal dalen als dat het is gestegen.”

Hutten omgeven met Olijfbomen en Cipressen
Saint-Rémy-de-Provence, 1889
Olieverf op doek
45,5 x 60,3 cm
Privécollectie

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:
Why was Vincent van Gogh worried about Theoโ€™s business? Van Gogh's 'Hutten omgeven met Olijfbomen en Cipressen'

<< vorige | volgende >>  

Je dagelijkse dosis Van Gogh

Wat schreef Van Gogh vandaag?

Kom erachter in dit gratis Van Gogh e-book.

Honderden vragen beantwoord door Van Gogh zelf!

Free Van Gogh e-book
      23-01-2023 11:01     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.