Van Gogh schilderde graag in de natuur, maar in de winter van 1889 - 1890 was het vaak te koud om naar buiten te gaan. Van Gogh woonde op dat moment in de inrichting in Saint-Rémy waar hij een extra kamer had om als atelier te gebruiken. Het was daar en toen dat hij veel kunstwerken kopieerde van schilders die hij bewonderde, zoals Rembrandt, Delacroix en Millet. Van Gogh maakte maar liefst 21 kopieën van het werk van Millet, al is kopiëren misschien niet de beste manier om zijn werk te omschrijven.

Dat lichtte hij toe in een brief aan zijn broer Theo op of omstreeks maandag 13 januari 1890

"Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik vind dat het gerechtvaardigd is om dingen van Millet te reproduceren waarvoor hij geen tijd had om in olieverf te schilderen. Dus als je aan zijn tekeningen of aan de etsen werkt, zou je niet puur en eenvoudig kopiëren. Het is eerder een vertaling in een andere taal, die van kleuren, de impressies van clair-obscur en wit en zwart."

Boerenleven

Van Gogh was een groot fan van Jean-François Millet (1814 - 1875). Beide kunstenaars beeldden boeren af en door ze te schilderen lieten ze zien dat ze er trots op waren van het platteland te komen. De schilderijen waren een eerbetoon aan hardwerkende boeren die dicht bij de natuur stonden. Veel kunstliefhebbers vonden dit echter ongepast. Boeren mogen geen helden worden, waren ze van mening.

Gelukkig hield dat Vincent niet tegen. Uit zijn brief aan zijn zus Willemien op 20 januari 1890 blijkt..:

"..wat een meester is die Millet. Die kerel, zo wijs, zo ontroerd, schildert het platteland zo dat je het zelfs in de stad blijft voelen."

En een maand later op 19 februari 1890 ook aan Willemien:

“Millet! Millet! Hoe die kerel de mensheid schilderde en het 'iets in de hoogte', vertrouwd en toch plechtig.”

Het mooiste wat je hebt gedaan

Van Goghs in zijn eigen stijl geschilderde kopieën vormen een belangrijk onderdeel van zijn oeuvre van bijna 900 meesterwerken. Vincents broer Theo besefte dit belang en schreef op 3 mei 1890 aan Vincent:

"De Millet-exemplaren zijn misschien wel de mooiste dingen die je hebt gedaan, en doen me geloven dat er nog grote verrassingen op ons wachten op de dag dat je je toelegt op het maken van portretten.”

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Blijf dromen

Zoals Van Gogh leerde van Millet, leren onze kunstenaars van Van Gogh. Toen Van Gogh Millet kopieerde, had hij geen idee dat hij een van de beroemdste kunstenaars ter wereld zou worden. Dus je weet het maar nooit. Laat je inspireren en wie weet waar je dromen je brengen.
Paintings by Millet that inspired Van Gogh
Een selectie schilderijen van Millet die Van Gogh inspireerden.

Van Gogh's paintings after Millet
Een selectie van Van Goghs schilderijen naar Millet.

Van Goghs kopieën naar Millet.

Al meer dan 20 jaar zijn wij gespecialiseerd in het reproduceren van schilderijen van Van Gogh in olieverf op doek. Waar Van Gogh de werken van Millet in zijn eigen stijl kopieerde, proberen wij qua detail, penseelstreek en kleur zo dicht mogelijk bij de originelen van Van Gogh te komen. Wij schilderen graag elke Van Gogh voor je na. Bekijk enkele van ‘Van Gogh's Millets’ wij kozen: Middagrust, Twee Boerinnen Gravend in Veld met Sneeuw en De Zaaier.  

Je dagelijkse dosis Van Gogh

Wat schreef Van Gogh vandaag?

Kom erachter in dit gratis Van Gogh e-book.

Honderden vragen beantwoord door Van Gogh zelf!

Free Van Gogh e-book
      10-11-2020 17:36     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.