Gauguin (1848 – 1903) was van 1871-1882 een zeer succesvol zakenman in Parijs. De handel in aandelen en kunst maakte hem rijk, maar in 1882 keerde het tij toen de aandelenmarkt instortte.

Gauguin besloot fulltime schilder te worden, maar intussen was de vraag naar kunst afgenomen. Zijn hoop was gevestigd op de broer van Vincent van Gogh, Theo, om hem voor te stellen aan zijn rijke klanten. Theo van Gogh was directeur geworden van Goupil & Cie, een vooraanstaande kunsthandel gevestigd in Parijs.

Vandaag 135 jaar geleden, op 29 februari 1888,

Schreef Paul Gauguin aan Vincent van Gogh vamuit Pont-Aven:

“Ik ben vertrokken om in Bretagne te gaan werken (altijd de rage om te schilderen), en ik had goede hoop daar geld voor te hebben. Het weinige dat ik heb verkocht, is gebruikt om enkele dringende schulden af โ€‹โ€‹te betalen, en over een maand zal ik merken dat ik niets meer heb. Nul is een negatieve macht.

Ik wil je broer niet onder druk zetten, maar een kort woord van jou over dit onderwerp zou me geruststellen, of me in ieder geval in staat stellen om vol te houden. Mijn God, wat zijn deze geldzaken vreselijk voor een kunstenaar!”

Zelfportret (met portret van Emile Bernard)
Paul Gauguin, Pont-Aven, 1888
Olieverf op doek
44,5 x 50,3 cm
Van Gogh Museum, Amsterdam

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:
Was Paul Gauguin rijk? Gauguins ' Zelfportret (met portret van Emile Bernard) '

<< vorige | volgende >>

Je dagelijkse dosis Van Gogh

Wat schreef Van Gogh vandaag?

Kom erachter in dit gratis Van Gogh e-book.

Honderden vragen beantwoord door Van Gogh zelf!

Free Van Gogh e-book
      28-02-2023 13:29     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.