Vincent van Goghs hyperfocus op zijn artistieke ontwikkeling zou goed samengaan met af en toe wat intimiteit. Het hielp zijn mentale welzijn te behouden.

In Den Haag woonde Van Gogh samen met Sien Hoornik (1850-1904), een naaister die ook in de prostitutie werkte. Zijn familie keurde deze relatie echter niet goed en in 1883 overtuigde zijn broer Theo Vincent ervan om Sien te verlaten en naar Drenthe te gaan om zich te concentreren op schilderen.

Vandaag 141 jaar geleden, op 26 januari 1882,

Schreef Vincent van Gogh aan Theo vanuit Den Haag:

"En ik zeg je ronduit dat ik zeker vind dat je je niet hoeft te schamen om af en toe naar een meisje te gaan, als je er een kent die je kunt vertrouwen en waar je iets voor voelt, en dat zijn er in feite veel. Want voor iemand wiens leven een en al hard werken en inspanning is, is het noodzakelijk, absoluut noodzakelijk, om normaal te blijven en bij de les te blijven. Je hoeft dat soort dingen niet te overdrijven en tot het uiterste te gaan, maar de natuur heeft vaste wetten en het is fataal om daartegen te strijden. Je weet er in ieder geval alles van. Het zou goed voor jou zijn, het zou goed voor mij zijn, als we getrouwd waren, maar wat kun je doen?”

Sien met een witte kap
Den Haag, 1882
Potlood, zwart lithografisch krijt, gewassen
47,6 x 26,3 cm
Van Gogh Museum, Amsterdam

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:
Waarom wilde Van Gogh trouwen? Van Goghs 'Sien met een witte kap'

Je dagelijkse dosis Van Gogh.

<< vorige | volgende >>
      26-01-2023 10:18     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.