De relatie van Vincent van Gogh met Clasina Maria Hoornik (ook wel Sien/Christien) werd niet goedgekeurd door zijn familie. Van Gogh ontmoette Sien als zwangere prostituee. Vincent gebruikte haar als model en hij zorgde voor haar. Hij voelde ook de behoefte om haar te beschermen tegen mannen die haar kwaad konden doen. Later trokken Sien en haar dochter bij Vincent in.

Theo dreigde zijn financiële steun stop te zetten aangezien Sien van een lagere klasse was. Dat is nooit gebeurd, maar op aandringen van zijn broer verliet Van Gogh Sien wel om in Drenthe te gaan schilderen.

Was Van Goghs broederliefde sterker dan zijn liefde voor Sien? Was zijn passie om te schilderen, afhankelijk van Theo’s giften, cruciaal? Zouden de Sterrennacht of de Zonnebloemen nooit zijn geschilderd als Van Goghs liefde voor Sien alles had overwonnen? We zullen het nooit weten.

Vandaag 141 jaar geleden, op 14 mei 1882

Schreef Vincent van Gogh vanuit Den Haag aan Theo:

"Verdien ik het om in de steek gelaten te worden omdat ik een zwangere vrouw heb geholpen en haar niet terug de straat op wil sturen? We hebben trouw beloofd aan elkaar; mag dat niet? Is daar de doodstraf voor??? Adieu, ouwe kerel, maar voordat je de klap uitdeelt en mijn hoofd eraf hakt en ook dat van Christien en het kind... slaap er nog maar eens een nachtje over. Maar nogmaals – als je moet – dan in godsnaam ‘kop eraf’. Maar liever niet, ik heb het nodig om te tekenen. (En Christien en het kind kunnen niet poseren zonder hoofden.)”

Vrouw met kind
Den Haag, 1882
Potlood en sporen van een perspectiefraam en kwadraatnet op vergé papier
54,3 × 41,7 cm
Kröller-Müller Museum, Otterlo

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:
Waarom verliet Van Gogh Sien Hoornik?Van Gogh's ' Vrouw met kind '

<< vorige | volgende >>

Je dagelijkse dosis Van Gogh

Wat schreef Van Gogh vandaag?

Kom erachter in dit gratis Van Gogh e-book.

Honderden vragen beantwoord door Van Gogh zelf!

Free Van Gogh e-book
      14-05-2023 13:53     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.