Absoluut, het werk van Rembrandt was een enorme inspiratiebron voor Vincent. Als je het geluk had om de expositie 'Vincent meets Rembrandt’ in de Noorderkerk in Amsterdam te bezoeken, of als je de expositie gemist hebt, lees dan wat Van Gogh aan zijn broer schreef over Rembrandt.

Wanneer bezocht Van Gogh het Rijksmuseum in Amsterdam?

Begin oktober 1885 zou Van Gogh een bezoek brengen aan het Rijksmuseum dat eerder dat jaar openging. Op 4 oktober 1885 schreef hij vanuit Nuenen aan Theo:

"Het meest verlangend naar Rembrandt en Frans Hals, ga ik deze week een dag naar het museum in Amsterdam met een vriend van mij uit Eindhoven wiens studies ik je ooit heb laten zien. Als ik connecties kan verwerven voor mijn eigen werk, zal ik dat zeker doen — en ik ben er vast van overtuigd dat ik met doorzettingsvermogen zal winnen."

Heeft Van Gogh geleerd van Rembrandts techniek?

In zijn brief van 10 oktober 1885 vertelt Vincent aan zijn broer dat hij zich uitgebreid heeft verdiept in de techniek van Rembrandt:

"Ik ben deze week in Amsterdam geweest — Ik had nauwelijks tijd om iets anders te zien dan het museum. Ik was daar 3 dagen; dinsdag gegaan, donderdag terug. Het resultaat is dat ik erg blij ben dat ik ben gegaan, koste wat het kost, en dat ik niet van plan ben weer zo lang weg te gaan zonder schilderijen te zien. Ik had het al uitgesteld en uitgesteld, dat en nog veel meer, vanwege de kosten. Maar het is veel beter dat ik me niet langer kan voorstellen dat dit het ding is om te doen. Ik haal er te veel uit — voor mijn werk, en als ik naar de oude schilderijen kijk, die ik qua techniek heel anders kan ontcijferen dan voorheen — dan heb ik misschien toch maar heel weinig behoefte aan een gesprek."

En in dezelfde brief:

Rembrandt de tovenaar

"Nog steeds — praat men over de schilderijen van Frans Hals, hij blijft altijd — op aarde. Rembrandt gaat zo diep in het mysterieuze dat hij dingen zegt waarvoor in geen enkele taal woorden zijn. Met recht noemen ze Rembrandt — tovenaar— geen gemakkelijk beroep.”

In 1885 schilderde Van Gogh het inmiddels wereldberoemde “De Aardappeleters” Dit schilderij was nog erg donker, maar zijn stijl van snel aangebrachte penseelstreken was al duidelijk. Later in zijn carrière kreeg Van Gogh het voor elkaar om een schilderij in 1 dag te schilderen.

Heeft Rembrandt Van Gogh aangemoedigd om snel te werken?

Op 13 oktober 1885 schreef hij:

“Wat me vooral opviel toen ik de oud-Hollandse schilderijen weer zag, was dat ze meestal snel geschilderd waren. Dat deze grote meesters als Hals, Rembrandt, Ruisdael — zoveel anderen — waar mogelijk de verf snel aanbrachten — en daar niet zo vaak op terugkwamen.”

Wat vond Van Gogh van het kleurgebruik van Rembrandt?

Van Gogh was zeer onder de indruk van de kleuren van Rembrandts schilderijen zoals ‘De Nachtwacht’ en 'De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp’. En als je goed naar de schilderijen van Van Gogh kijkt, zie je vaak veel blauwtinten in zijn luchten. Misschien herinnerde hij zich het werk van Rembrandt in het Rijksmuseum.

Op 20 oktober 1885:

"Het fragment van Rembrandts anatomische les, ja, ik stond er ook versteld van. Herinner je je die vleeskleuren nog? Het is — BUITENAARDS, vooral de voeten."

en:

"Rembrandt en Hals, gebruikten ze geen zwart? En Velázquez??? Niet één, maar zevenentwintig zwarten, dat verzeker ik je.”

Welke techniek hadden Rembrandt en Van Gogh gemeen?

Heb je wel eens een schilderij van Van Gogh bekeken in een museum van dichtbij? Is het niet verbazingwekkend hoe die klodders verf een schilderij met veel detail licht en diepte creëren als je een paar stappen achteruit doet? Toont dit niet het talent van de beste kunstenaars als Rembrandt en van Gogh? Hoe is het mogelijk om het resultaat te zien terwijl je op armlengte van het doek schildert? Is dat niet vergelijkbaar met een grote componist als Mozart die noot voor noot aan een vioolsolo werkt terwijl hij tegelijkertijd de volledige symfonie hoort?

Op 7 november 1885 schreef Vincent:

De beste schilderijen — precies de meest perfecte vanuit technisch oogpunt — van dichtbij gezien zijn kleuraccenten naast elkaar en creëren hun effect op een bepaalde afstand. Rembrandt zette hierin door ondanks alle kritiek die hij daardoor moest doorstaan (de waardige burgers vonden Van der Helst veel beter omdat men het ook van dichtbij kan zien)."
What did Van Gogh think of Rembrandt’s use of color?
Rembrandts 'De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp' met kleuren die Van Gogh inspireerden.

Was Van Gogh inspired by Rembrandt?
Onze geschilderde reproductie in olieverf op doek van Rembrandts 'Nachtwacht'.

Has Van Gogh ever copied a painting by Rembrandt?
Van Goghs "Halffiguur van een engel naar Rembrandt"

Heeft Van Gogh ooit een schilderij van Rembrandt gekopieerd?

Van Gogh schilderde "Halffiguur van een engel naar Rembrandt” in Saint-Rémy-de-Provence in 1889, vier jaar nadat hij het Rijksmuseum in Amsterdam had bezocht. Theo van Gogh had een kopie gestuurd van een op een ets gebaseerd schilderij van Rembrandt 'De aartsengel Rafaël'. De locatie ervan is helaas onbekend. Ja, inderdaad een vermiste engel.

Koop een handgeschilderde reproductie van Van Gogh.. of Rembrandt.

We hebben ons gespecialiseerd in het reproduceren van het werk van Van Gogh en we zijn ook enthousiast om te leren van andere oude meesters. Zelfs Rembrandts immense 'Nachtwacht’ kon ons er niet van weerhouden om het te proberen na te schilderen. Door de techniek van Rembrandt te bestuderen, net als die van Van Gogh, bereiden onze kunstenaars zich voor op een carrière van hun eigen kunst. En wie weet wordt jouw Van Gogh, Rembrandt of een andere reproductie van een oude meester ooit geschilderd door iemand die wereldberoemd is.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:  

Je dagelijkse dosis Van Gogh

Wat schreef Van Gogh vandaag?

Kom erachter in dit gratis Van Gogh e-book.

Honderden vragen beantwoord door Van Gogh zelf!

Free Van Gogh e-book
      30-08-2021 17:17     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.