Absoluut, Japanse kunst was een grote inspiratiebron voor Van Gogh!

Uit zijn brief aan zijn zus in 1888:

"Misschien begrijp je de verandering in de schilderkunst als je bijvoorbeeld denkt aan de kleurrijke Japanse afbeeldingen die je overal ziet. Theo en ik bezitten honderden van deze Japanse prenten."

Aan Theo in juli 1888:

"Al mijn werk is tot op zekere hoogte gebaseerd op Japanse kunst..."

En ook aan zijn broer, in september 1888:

"En we zouden Japanse kunst niet kunnen bestuderen, lijkt me, zonder veel gelukkiger en opgewekter te worden, en het zorgt ervoor dat we terugkeren naar de natuur, ondanks onze opleiding en ons werk in een wereld van conventies."

En:

"Als we Japanse kunst bestuderen, dan zien we een man, ongetwijfeld wijs en filosoof en intelligent, die zijn tijd doorbrengt — op wat? — de afstand van de aarde tot de maan bestuderen? — Nee; de politiek van Bismarck bestuderen? — nee, hij bestudeert een enkel grassprietje."

en:

"Is het niet bijna een nieuwe religie die deze Japanners ons leren, die zo eenvoudig zijn en in de natuur leven alsof ze zelf bloemen zijn? En het lijkt mij dat we Japanse kunst niet zouden kunnen bestuderen zonder veel gelukkiger en opgewekter te worden, en het dwingt ons terug te keren naar de natuur, ondanks onze opleiding en ons werk in een wereld van conventies."

En:

"Ik benijd de Japanners om de extreme helderheid die alles in hun werk heeft. Het is nooit saai en lijkt nooit te haastig te worden gedaan. Hun werk is net zo eenvoudig als ademhalen, en ze doen een figuur met een paar zelfverzekerde slagen met hetzelfde gemak alsof het zo simpel is als het dichtknopen van je vest."

Bestel een Van Gogh-replica, geïnspireerd op Japanse kunst.

Wil je Japan zien door de ogen van Van Gogh? Bekijk een verzameling van onze reproducties die sterk beïnvloed zijn door Japanse kunstenaars..  

Je dagelijkse dosis Van Gogh

Wat schreef Van Gogh vandaag?

Kom erachter in dit gratis Van Gogh e-book.

Honderden vragen beantwoord door Van Gogh zelf!

Free Van Gogh e-book
Hiroshige Bridge in the RainSudden Shower over de Shin-Ōhashi-brug en Atake (1857) van Hiroshige

Was Van Gogh influenced by Japanese artists?Brug in de regen, replica van Van Gogh in olieverf op doek
      20-01-2020 18:31     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Sydney -  20-01-2020

The letters van Gogh wrote give us such great insight in his life. Very cool how you showed us his words: great post! Now I dò see how Japanese art influenced his paintings. And in my opinion, van Gogh did it better! ;-)