In Arles en in Saint-Rémy zie je de invloed van de Romeinen nog steeds om je heen. Overal. Indrukwekkende arena's, kerken, poorten, kapellen... Waarom schilderde Van Gogh deze prachtige Romeinse overblijfselen niet?

Romeinse zuilen op de achtergrond van het Café Terras!

In video op deze pagina (vanaf minuut 2.26) zie je romeinse pilaren op de achtergrond van het echte Cafe Terrace in Arles. Op het schilderij zie je ze echter niet terug.

Een enorme Romeinse poort bij de inrichting!

Op een steenworp afstand van het gesticht in Saint-Rémy staat een enorme Romeinse poort. Die kun je niet missen. Waarom heeft hij deze verbazingwekkende oude constructie niet eens in zijn brieven genoemd?

Wat schreef Van Gogh over de Romeinen?

Dankzij zijn brieven weten we wat Van Gogh werkelijk dacht. Hij schreef niet veel over de Romeinse overblijfselen. Vond Vincent ze niet mooi? De manier waarop hij schreef over de deur van de rooms-katholieke kerk van St. Trophime in Arles laat er geen twijfel over bestaan..

Op 21 of 22 maart 1888 schreef Vincent van Gogh aan Theo:

‘Er is hier een gotische portiek, [...] de veranda van St. Trophime. Maar het is zo wreed, zo monsterlijk, als een Chinese nachtmerrie, dat zelfs dit prachtige voorbeeld van zo'n grootse stijl mij tot een andere wereld lijkt te behoren, en ik ben net zo blij er niet toe te behoren als tot die andere wereld, [ ...] van de Romeinse Nero’

Schoonheid zit in het oog van de toeschouwer.

Olijfbomen maakten Vincent van Gogh bijna te emotioneel om ze te schilderen. Hij hield van zonnebloemen. En boeren. En Tarwevelden. Rieten daken. Alleen niet van Romeinse overblijfselen.  

Je dagelijkse dosis Van Gogh

Wat schreef Van Gogh vandaag?

Kom erachter in dit gratis Van Gogh e-book.

Honderden vragen beantwoord door Van Gogh zelf!

Free Van Gogh e-book
Romeinse zuilen op de achtergrond van het Café Terras!

Roman arch near the asylum in Saint-Remy Romeinse Poort in de buurt van de inrichting in Saint-Rémy

Roman Catholic church of St.Trophime in Arles De 'monsterlijke' Rooms-katholieke kerk van St.Trophime in Arles
      09-06-2022 16:25     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.