In 1886 verhuisde Van Gogh op 33-jarige leeftijd naar Parijs. Hier ontmoette hij de jonge kunstenaar Emile Bernard (1868 - 1941) die toen pas 18 jaar oud was. Ze hebben elkaar misschien ontmoet in de studio van Fernand Cormon, waar ze allebei studeerden. Of in de winkel van Julien (Pere) Tanguy, een verfmaker die kunstbenodigdheden verkocht en ook kunsthandelaar was.

Van Gogh en Bernard werden beiden in Parijs beïnvloed door Japanse kunst.

Uit de brief van Vincent aan zijn broer Theo in juli 1888 blijkt dat hij ‘Eacute;mile Bernard kennis heeft laten maken met de ‘Japonaiseries’:

“Ik heb daar zelf geleerd, en ik heb Anquetin en Bernard zover gekregen om met mij te leren.

22 brieven van Vincent aan Emile

Nadat Van Gogh Parijs had verlaten en naar Arles was verhuisd, bleef Vincent zijn vriend schrijven. Er zijn 22 brieven van Van Gogh aan Bernard bewaard gebleven. Vincent schreef vaak over kunst, het ontdekken van technieken en kleurencombinaties. Ze leerden van elkaar, net als oudere meesters, wat Van Gogh in augustus 1888 beschreef in zijn brief aan Émile Bernard:

"Je bent nog nooit dichter bij Rembrandt geweest, mijn beste kerel, dan toen. In het atelier van Rembrandt vond de onvergelijkbare sfinx, Vermeer van Delft, deze uiterst degelijke techniek die nog niet is overtroffen. Wat vandaag..... we branden... om die te vinden."

Christus in de Olijftuin

Van Gogh stopte met het schrijven van Bernard nadat hij het schilderij van Bernard in november 1889 had afgekeurd:

"En als ik dat vergelijk met die nachtmerrie van een Christus in de Hof van Olijven, nou, daar word ik verdrietig van, en bij deze vraag ik het je nogmaals, hardop huilend en met alle kracht van mijn hart tot rust brengend. mijn longen, om alsjeblieft weer een beetje meer jezelf te worden."

Onze lieve vriend Vincent

De persoonlijke band tussen de twee kunstenaars wordt duidelijk in de brief van Bernard aan Albert Aurier op 2 augustus 1890 kort na de dood van Van Gogh:

“Onze goede vriend Vincent is vier dagen geleden overleden. Hij stierf uiteindelijk op maandagavond, terwijl hij nog steeds zijn pijp rookte die hij weigerde los te laten, terwijl hij uitlegde dat zijn zelfmoord absoluut opzettelijk was geweest en dat hij het in volledige helderheid had gedaan. Je weet hoeveel ik van hem hield en je kunt je voorstellen hoeveel ik huilde.”
Portrett van Emile Bernard door Henri de Toulouse LautrecPortret van Emile Bernard door Henri de Toulouse Lautrec

Van Gogh en Emile Bernard in AsnieresVan Gogh en Emile Bernard in Asnières bij Parijs.

Andere meesters

Wilt je je huis verfraaien met een geschilderde reproductie in olieverf op canvas anders dan een Van Gogh? Bekijk enkele van de oude meesters die we kopieerden of laat ons je favoriete schilderi weten.
      21-04-2020 23:00     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.