Vincent van Gogh maakte moeilijke tijden door na het ongeval met zijn oor. Hij verhuisde van Arles naar het gesticht in Saint-Rémy. In plaats van zijn Atelier van het Zuiden te organiseren voor collega-kunstenaars zat hij nu opgesloten met patiënten met psychische problemen.

Van Gogh was echter erg enthousiast over het nieuws dat hij oom zou worden. Theo's vrouw Jo was zwanger! Vincent had niet veel anders te doen dan schilderen, wat een perfecte afleiding was voor zijn opwinding. En hij schilderde veel van zijn inmiddels beroemde meesterwerken. Kon hij zelfs een beetje extra liefde in zijn schilderijen stoppen met een neefje of nichtje in aantocht?

"Hoe dan ook, er is genoeg om een beetje levenslust terug te brengen als ik bedenk dat ik zelf gepromoveerd ga worden tot oom van deze jongen die door je vrouw is gepland."

Vandaag 133 jaar geleden, op 15 juli 1889,

Schreef Vincent van Gogh aan Theo vanuit Saint-Rémy-de-Provence:

"Hoe dan ook, in de tussentijd kan ik niets anders doen dan een beetje aan mijn schilderijen rommelen. Ik heb er een tijdens een maansopgang boven hetzelfde veld als de schets in de Gauguin-brief, maar waarin schoven de tarwe vervangen. Het is dof okergeel en violet. Hoe dan ook, je zult het over een tijdje wel zien.”

Landschap met korenschelven en opkomende maan
Saint-Rémy-de-Provence, 1889
Olieverf op canvas
72 x 92 cm
Kröller-Müller Museum, Otterlo, Nederland

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:
Keek Van Gogh er naar uit om oom te worden?Onze reproductie van Van Goghs 'Landschap met korenschelven en opkomende maan'

<< vorige | volgende >>  

Je dagelijkse dosis Van Gogh

Wat schreef Van Gogh vandaag?

Kom erachter in dit gratis Van Gogh e-book.

Honderden vragen beantwoord door Van Gogh zelf!

Free Van Gogh e-book
      15-07-2022 11:04     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.